Masterclass Critical Care Nutrition

Voeding & Intensive Care

26 september 2018
1 november 2018

Locatie: NSTZ, Ede

Tweedaagse interactieve masterclass

Doelgroep

Diëtisten & IC-verpleegkundigen & intensivisten (IC-voedingsteams) in Nederland en Vlaanderen.
Deelname van meerdere deelnemers (multidsiciplinair) uit hetzelfde ziekenhuis wordt aangeraden

Accreditatie

V&V en Register Zorgprofessionals 12 punten
Verpleegkundig Specialisten Register 12 punten
ADAP 16 punten
Nederlandse Internist Vereniging (NIV) 10 punten

Inschrijfformulier

Intensief, interactief en informatief

Waarom inschrijven?

  • Krijg inzicht in de laatste wetenschappelijke inzichten in voeden van IC-patiënten
  • Leer voedingsonderzoek op te zoeken en te interpreteren
  • Maak of optimaliseer uw Intensive Care voedingsprotocol
  • Gratis lid van de ICU Nutrition Academy, de community om met elkaar te blijven communiceren tussen de cursusdagen en daarna.

Organisatorische onderwerpen:

  • Immuunmodulerende ingrediënten
  • Metabole monitoring
  • Monitoring van het voedingsprotocol
  • Prokinetica en maagontlediging
  • Refeeding syndrome: relevant?
  • Sondes en routes
  • Timing van eiwit- en energiebehoefte
  • Timing van parenterale voeding
  • Vitamine- en spoorelementensuppletie
  • Voedingscreening bij IC-patiënten
  • Vroege enterale voeding: veilig?
  • Waar opletten bij publicaties?

Inhoudelijke onderwerpen

Voeden bij ziekte a. verschillen en overeenkomsten met gezonden
b. wie voeden?
Voedingscreening bij IC-patiënten a. scores voor ondervoeding
b. risico op refeeding syndrome
Vroege enterale voeding a. belang
b. hoe vroeg?
c. bewijs
d. contra-indicaties
Timing en indiceren van parenterale voeding a. wie parenterale voeding?
b. wanneer starten?
c. monitoring
Prokinetica en maagontlediging a. hoeveel retentie is acceptabel?
b. wanneer en welke prokinetica?
Sondes en routes a. maag- en jejunumsondes
b. non-invasieve introductie jejenumsonde
Berekenen van eiwit- en energiebehoefte a. wat zeggen de richtlijnen?
b. hoe berekenen we behoefte?
c. samenstellen van de voedingsinterventie
d. niet-nutritionele calorieën
e. meten van REE (beknopt)
Vitamine- en spoorelementensuppletie a. bij wie geïndiceerd?
b. hoe snel?
c. hoeveel?
Immuunmodulerende ingrediënten a. rol van visolie
b. rol van glutamine en arginine
c. rol van selenium
Monitoring van voedingsprotocol a. op dagelijkse basis
b. per kwartaal of jaarlijks
c. het IC voedingsteam

Moderator

vanzantenDr. Arthur van Zanten is internist-intensivist en Medisch Manager van de Directie Zorg in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, het ziekenhuis waar Voeding, Sport en Bewegen hoog in het vaandel staan. Sinds 5 jaar heeft hij zijn wetenschappelijk focus verlegd naar voeding bij IC-patiënten.

Hij geeft jaarlijks meer dan 30 internationale lezingen in de USA, China, Midden-Oosten en Europa over voeding bij Intensive Care patiënten. Hij is voorzitter van het Nationale Voedingscongres en lid van tal van internationale researchgroepen. Daarnaast is hij voorzitter van diverse Advisory Boards in Europa en het Midden-Oosten rond het thema ICU nutrition. Hij is hoofdonderzoeker van de MetaPlus studie die in 2014 in JAMA werd gepubliceerd. Hij is voorzitter van de IC Researchgroep ACTOR in ICU in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Verder is hij auteur van het hoofdstuk Nutritional Support for the critically ill patient in de nieuwste editie van het standaardwerk Textbook of Critical Care.

Werkvormen

  • Lezingen
  • Groepsopdrachten
  • Thuiswerkopdrachten
  • Simulatietraining (inbrengen postpylorische sonde, metabole monitoring)

Benodigheden

  • Deelnemers nemen hun Laptop mee (Wifi is beschikbaar)
  • Presentatie laptops worden beschikbaar gesteld

Voorbereiding (5-8 uur)

  • Pretest invullen
  • Vragenlijst invullen
  • Artikelen lezen

Resultaten

  • Deelnamecertificaat voor accreditatie
  • Toegang tot de ICU Nutrition Academy community
  • Een raamwerk en een IC voedingsprotocol (lokale fine-tuning)
  • Kennis en inzicht in laatste wetenschappelijke ontwikkelingen